מינוי מנהל עיזבון
לאחר מותו של אדם, יכולים בני משפחתו, מקורביו או כל המעוניין בדבר, לבקש מבית המשפט למנות מנהל עיזבון, שיטפל בעיזבון המנוח. אם ישנה הסכמה של כל היורשים או הצדדים לעיזבון בדבר רצונם למנות מנהל עיזבון לעיזבון המנוח, עליהם להגיש בקשה לרשם הירושות ולא לבית המשפט. לרשם סמכות זהה בעניין זה כמו לבית המשפט, והוא רשאי להוציא צו מינוי למנהל עיזבון.
בית המשפט או רשם הירושות רשאים למנות אדם, תאגיד או את האפוטרופוס הכללי לשמש כמנהל עיזבון.על מנהל העיזבון המיועד להסכים להתמנות לתפקיד. לרשם הירושות ולבית המשפט אין סמכות לחייבולהתמנות לתפקיד. המינוי יתבצע באמצעות צו משפטי, שבו יפורטו פרטי האדם, התאגיד או האפוטרופוס הכללי שימונה למנהל עיזבון. תוקף המינוי של מנהל עיזבון הוא 24 חודשים, אלא אם הוגשה לבית המשפט בקשה להארכת המינוי, וזאת במקרים שבהם קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות את הארכת המינוי. בית המשפט או הרשם לענייני ירושה קובעים את שכרו של מנהל העיזבון לפי הנהוג או לפי היקף העבודה הנדרשת ממנו.
ככלל, במקרים שבהם המנוח מציין בצוואתו כי הוא מעוניין שאדם מסוים ימונה לנהל את עיזבונו, על בית המשפט או הרשם להיענות לבקשה. רק אם אותו אדם לא יהיה מעוניין לקבל על עצמו את התפקיד, יוכלו בית המשפט או הרשם למנות מנהל עיזבון מטעמם. עם זאת, בנסיבות חריגות, שיירשמו ויפורטו, רשאים יהיו בית המשפט או הרשם לא למנות מנהל עיזבון שבחר המנוח, אלא למנות מנהל מטעמם.
תפקיד מנהל העיזבון
תפקידו של מנהל העיזבון הוא לאתר ולרכז את כל נכסי המנוח, לרבות חובות וזכויות שצבר; לדאוג לניהול העיזבון עד לחלוקתו או עד שהדבר יידרש; לסלק כל חוב שיש לעיזבון; ולבסוף לחלק את מה שנותר ביןהצדדים על פי מה שנקבע בצו הירושה או בצו קיום הצוואה. בית המשפט יכול להוסיף הוראות פעולה למנהל העיזבון, אם ראה לנכון לעשות זאת, או אם אחד הצדדים ביקש זאת מבית המשפט.
מנהל העיזבון יאתר את כל נכסי המנוח, זכויותיו וחובותיו, ובתוך 60 יום מיום מינויו יגיש לאפוטרופוס הכללי פירוט של כל נכסי העיזבון והחובות שיש כנגד העיזבון. אם יתגלו בהמשך נכסים או חובות נוספים, יגיש מנהל העיזבון פירוט נוסף לאפוטרופוס הכללי בדבר הנכסים הללו. במסגרת ניהול העיזבון, נדרש מנהל העיזבון לדאוג כי כספים הנמצאים בעיזבון יושקעו או יוחזקו בצורה ובדרך שקבע לכך שר המשפטים, כדי לשמור על ערכם ואף להגדילו על ידי השאת ריבית על הקרן.
מנהל העיזבון, כמנהל כלל נכסי המנוח, זכויותיו וחובותיו, אחראי על כל נזק שייגרם בשל הפרת חובה או בזדון. עם זאת, אם פעל מנהל העיזבון לפי ההוראות שקיבל מבית המשפט, והנזקים שנגרמו מפעילותו של מנהל העזבון נעשו בתום לב ולא בזדון, לא יהיה מנהל העיזבון אחראי אישית לפצות בגין הנזקים שנגרמו. בית המשפט דורש לא פעם ממנהל העיזבון ערובה אישית לשם הבטחת מילוי תפקידו כראוי. כך, אם הפר מנהל העיזבון את חובותיו ונגרמו נזקים לנכסי העיזבון, לכספי העיזבון או לזכויות הכלולות בו, יוכל בית המשפט לחלט את הערובה ולהעבירה לאפוטרופוס הכללי (שייצג את הצדדים לעיזבון שנפגעו). בסמכות בית המשפט לשחרר את מנהל העזבון מערבותו, אם סבר כי בנסיבות העניין ראוי לעשות זאת.
מתי נחוץ למנות מנהל עיזבון?
במקרים הבאים נחוץ וכדאי למנות מנהל עיזבון, על מנת לפשט את הדברים ולהביאם לכדי סיום:
- כאשר המצווה/המנוח השאיר אחריו רכוש רב, יש צורך לאתר את כל הרכוש (גם יכול להיות רכוש בחו"ל), או חברה ועסקים, שיש לכנס את כל נכסי העיזבון.
- כאשר אין הידברות בין היורשים – כאשר היורשים נמצאים במחלוקת וסכסוך, כאשר אין ביניהם הסכמה לגבי נכסי העיזבון, ובגלל הסכסוך לא ניתן לנהל את הנכסים, לחלק אותם בין היורשים – אזי רצוי ונחוץ למנות מנהל עיזבון.
- כאשר קיים הצורך לגבות דמי שכירות, משוכרים המחזיקים בנכסי העיזבון, ולמעשה בכל מקרה שצריך לנהל את הנכסים.
- במקרים שבהם קיימים נושים רבים לעיזבון – כדאי למנות מנהל עיזבון. הדבר יכול לפשט את הדברים ולהשיב חובות בצורה מושכלת ומהירה.