Willon - צוואה בקליקWillon - צוואה בקליק | <!-- -->למה להכין צוואה?
WhatsApp

למה להכין צוואה?

למה להכין צוואה?

 

ניסוח צוואה הוא אחד הדברים החשובים ביותר שאתה יכול לעשות עבור עצמך ועבור יקיריך. הצוואה מבטיחה כי רצונותיכם יבוצעו לאחר מותכם וכי נכסיכם יחולקו בהתאם לרצונכם. ללא צוואה, העיזבון שלכם עשוי להיות נתון להליכים משפטיים ארוכים ויקרים, ויתכן שהנכסים שלכם לא יעברו לאנשים שאתם רוצים שיעברו. בנוסף, קיום צוואה מאפשר לך למנות מנהל עיזבון שינהל את העיזבון שלך ויבצע את רצונותיך. זה יכול לספק שקט נפשי גם לך וגם ליקיריך, בידיעה שהעניינים שלך יטופלו על ידי מישהו שאתה סומך עליו.  באופן טבעי לרבים מאיתנו יש רתיעה מכתיבת צוואה: "זה מביא עין הרע", "זה רק לזקנים", "הילדים שלי יסתדרו" ועוד. חשוב שנדע, כשאין צוואה, חוק הירושה קובע חלוקה ליורשים לפי "עץ המשפחה" הרשמי של הנפטר. חלוקה זו לפי דין מתאימה לחלק מאיתנו, אך לרבים אחרים היא אינה נכונה ואף עלולה לפגוע בסופו של יום ברצונם וביורשים שלהם. 

מדוע יש בנו רתיעה כה גדולה מהנושא?

  • קודם כל, הצוואה היא האקט היחיד שאנו מבצעים בעודנו בחיים, ושבאופן וודאי ומוחלט לא נוכל לראותו מתממש. רעיון זה הינו קשה ל"עיכול" רגשי.
  • מאחר ואיננו יודעים עד מתי נהיה פה, פוטנציאל הדחייה הוא אדיר: הרי כל עוד אנו פה, נספיק לעשות צוואה גם מחר, נכון?
  • העיסוק בחלוקת רכושנו החומרי לאחר מותנו, נראה לנו תמוה: הרי אם אני מתתי, הלכתי ולא אחזור לעולם - מה שמעניין אתכם זה מי יקבל את המקרר שלי? 
  • אנחנו מאמינים שחוקי הירושה "מגנים" עלינו במידה מספקת, ושאין טעם להוסיף מעבר לכך.

אז מדוע כן לכתוב צוואה?

כשאין צוואה, חוק הירושה קובע חלוקה ליורשים לפי "עץ המשפחה" הרשמי של הנפטר. כך למשל, במקרה שלנפטר היו אשה וילדים – בת הזוג תירש מחצית מנכסיו, את כל תכולת הבית המשותף ואת המכונית המשפחתית.

הילדים לעומת זאת יירשו רק מחצית מהרכוש, והוא יחולק בין כל הילדים שווה בשווה.

חלוקה זו לפי דין מתאימה לחלק מאיתנו, אך לרבים אחרים היא אינה נכונה, ואף עלולה לפגוע בסופו של יום ברצונם וביורשים שלהם.

להלן אביא מקרים שונים, בהם כתיבת צוואה היום, תמנע בעיות גדולות בעתיד:

א. הליכי גירושים

כשמתגרשים, יש תקופת ביניים מסויימת, בה כבר לא חיים תחת קורת גג אחת, אך עדיין מופיעים זה בתעודת הזהות של רעהו. גישורים, משפטים ושמחות דומות מעכבות את הגירושין בפועל, לעיתים למשך שנים.

במקרים אלו, אם חלילה יילך מי מהמתגרשים לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה תקפה, אזי מאחר שהמדינה עדיין מכירה בהם כנשואים, הם יירשו זה את זו, למרות ההתקוטטות ארוכת השנים בבתי משפט וחוסר החיבה ההדדי.

לכן, כדאי לכתוב צוואה המביעה את הרצון העדכני, כבר כשהליכי הגירושין נכנסים למסלול אמיתי וסופי, וכאשר כל שנותר בפניכם הוא נבכי הביוקרטיה.

ב. ידועים בציבור  

• אתה גרוש וחי עם בת זוג, אך מעוניין שרק ילדיך יירשו אותך, ולא היא

• את רווקה שחיה עם חבר, אך מעוניינת להוריש את דירתך דווקא לאחותך היחידה

• ואולי אתה דווקא מעוניין להשאיר את הכל לבן הזוג שהיה לצידך בשנים האחרונות, ולא לילדיך שניתקו ממך כל קשר כשעזבת את אמם.

בכל המקרים הללו מומלץ לערוך צוואה, ולכתוב בה מי בדיוק מקבל מה, כדי למנוע מצבים לא נעימים בהם בן זוגכם וילדיכם ייאלצו להתקוטט בבתי משפט.

לזוגות בפרק ב' גם מומלץ לערוך הסכם יחסי ממון ביניהם, ובנושא זה נגעתי כבר בעבר.

ג. הורשת עסק

במידה ויש לכם חברה או כל עסק פעיל, ואתם מעוניינים שהעסק ימשיך לפעול לאחר לכתכם, כדאי שתדאגו לעניין כבר עתה, שכן יורשים שלא יידעו להסתדר ביניהם (אמוציות, אגו ושאר ירקות), יכולים למוטט את מפעל חייכם המשגשג.

לכן, עשו סדר כבר היום, פרטו בצוואה מי בדיוק יירש את העסק או חלקים ממנו, תנו "הוראות הפעלה" לגבי ניהולו העתידי, ומנו את מנהל העסק הראוי לכך.

דעו שאתם לא חייבים ליידע את בני משפחתכם אודות קיום הצוואה, והיא גם ניתנת לשינוי בכל עת.

ד. אל תשליכני לעת זקנה

כשאב לשלושה, בעל דירה אחת המשותפת לו ולאשתו, הולך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה, הירושה לפי דין תהא כדלקמן:

• האם תירשם כבעלים של 3/4 מהדירה בה היא מתגוררת (המחצית שהייתה שלה טרם פטירתו, פלוס 1/2 מהמחצית שלו).

• כל ילד יקבל 1/12 מהדירה (הרבע הנותר, חלקי 3).

 ומה קורה כשהילדים רוצים "לחלץ" את חלקם בירושה, ולשם כך מעוניינים למכור את הדירה?

לשם ההמחשה, חלקו של אחד הילדים שעומד על 1/12, מתוך שווי דירה של 1.5 מיליון שקל, הוא סך של 125 אלף שקל. 

היורשים עלולים ללחוץ על האם למכור את הדירה ("אולי תעברי לדירה קטנה יותר, שמתאימה לצרכיך"?), ובמקרים מצערים - גם להגיע לבית משפט, ולדרוש שם פירוק השיתוף (דהיינו מכירת הדירה וחלוקת תמורתה).

האם הבעל המנוח היה מוכן שאשתו תפונה מביתם האהוב? כנראה שלא

לכן, יכולים הורים לילדים לכתוב צוואה הדדית, בה הם מצווים את מלוא רכושם אחד לשני ולצוות כי הילדים יקבלו את הירושה רק לאחר מותו של ההורה האחרון.

ה. כשיש מספר נכסים

באין צוואה, החלוקה לפי חוק הינה כמותית, דהיינו, כל יורש מקבל חלקים מסויימים מכל העיזבון, ולא חפץ או נכס ספציפי.

כך למשל, כש- 2 הורים ל- 2 ילדים, נפטרו, והותירו אחריהם דירת מגורים בת"א, דירה קטנה מושכרת בבאר שבע, רכב וכספים בבנק, הילדים זכאים לפי חוק לקבל רק חצי מדירת המגורים, כל אחד, חצי מהדירה בב"ש, חצי מהרכב, וחצי מהכסף.

 כך נוצרת בין האחים שותפות כפויה במספר נכסים, והם צריכים לקבל ביחד החלטות לא פשוטות:

הבן, למשל, רוצה לעבור לגור בדירת ההורים המרווחת, אך אחותו מעדיפה דווקא למכור את הדירה ולהקים בכסף שתקבל את העסק שחלמה עליו. 

לגבי הדירה בבאר שבע, האחות דווקא רוצה להמשיך ולהשכיר אותה, אך הבן מצא רוכש לנכס, ומסרב לוותר על העסקה. כיצד מחליטים?

אם ההורים היו מראש עושים סדר, ומצווים למשל את דירת המגורים לבן, ואת הדירה הקטנה, הרכב והכספים – לבת (או כל מנגנון מאזן אחר), היו נמנעים סכסוכים אפשריים.

עוד סיבה לחלוקה מראש היא בכדי שהיורשים לא יתקלו בבעיות מיסוי (העברת חצי דירה מאח לאח, פספוס פטורים ממס במכירות עתידיות).

ו. טיפול בחולה

אנשים רבים הולכים לעולמם לאחר תקופת מחלה, ולא תמיד קרובי המשפחה הם שנמצאים לידם: לעיתים זו דווקא חברה טובה, או שכן מסור שסועדים אותם.

בהיעדר צוואה, היורשים החוקיים יקבלו את נכסי המנוח, ודווקא אותו אדם קרוב שהמנוח חפץ להוקיר לו תודה, לא יקבל דבר.

בעניין זה ניתן החודש פסק דין מעניין, כאשר חולה ששלחה יד בנפשה, הותירה אחריה מכתב התאבדות בכתב יד, ובו ביקשה להעניק את רכושה ל-3 חברותיה, ולא למשפחתה.

במקרה זה אמנם החברות זכו במשפט, ונקבע כי המכתב ייחשב לצוואה תקפה, אך למרות זאת אינני ממליצה לכתוב מכתבים, אלא לנסח צוואה אמיתית וכשרה (בכדי לחסוך ליורשים את הדיון המפולפל סביב תוקף ה"צוואה": האם הצוואה נחתמה ובאיזה עמוד בדיוק, של מי היה כתב היד, מהי לשון הצוואה ועוד).

לעשות היום, גם את מה שאפשר לדחות למחר

כשנגיע לעולם הבא, לא בטוח שנצליח לתקשר עם הנותרים למטה, וגם אם נצליח, לא בטוח שבית המשפט יקבל את בקשותינו כראיה קבילה.

לעומת זאת, היום יש לנו הזדמנות פז: אנו יכולים להותיר אחרינו הוראות ברורות ומדוייקות, לכתוב ליקירינו דברי אהבה ולהוקיר תודה למי שנחפוץ.

 כשאתם פונים להכין צוואה הקפידו שתיכתב בבירור, תוך פירוט מירבי של כלל נכסיכם, מיקומם המדוייק ותעודות זהות מלאות של היורשים.

הפקידו אותה בידיים נאמנות (קרוב משפחה אהוב, עורך דין, רשם הירושות), וזכרו תמיד שגם אם מצבכם המשפחתי או הכלכלי ישתנה בעתיד, תוכלו להכין צוואה חדשה בכל עת, ולבטל את הקודמת, והאחרונה היא ש"תתפוס". עד 120.

עדיין מבולבלים? אנחנו כאן לעזור

במידה ואתם צריכים עזרה, צוות התמיכה והשירות שלנו עומד לרשותכם בכל יום (א-ה) בין 09:00 ל-18:00.